Istoria românilor din sudul Dunării

Istoria românilor din sudul Dunării
ISBN: 978-973-30-3240-3
Anul publicării: 2012
Ediția: I
Pagini: 172
Format: 17 X 24
Categoria: Istorie
Preț: 19,27 lei
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Cunoscutul autor de manuale de istorie, profesorul Valentin Băluţoiu, este autorul unei noi cărţi care abordează problematica istoriei românilor sud-dunăreni.
Conţinutul lucrării este o prezentare succintă a spaţiului locuit de români, din preistorie până în zilele noastre. În acelaşi timp, prin paginile sale putem afla şi despre momente deosebite din trecutul celorlalte popoare din spaţiul balcanic: sârbi, macedoneni, croaţi, bulgari, greci, turci, albanezi.
Prima parte a lucrării este dedicată epocii preistorice şi antice, perioadei evului mediu şi epocii moderne. Regăsim în aceste capitole nu doar frămîntăriie care au marcat existenţa românilor, ci şi elementele ce-au făcut ca istoria lor să se împletească de-a lungul veacurilor cu istoria celorlalte popoare din Balcani. Sunt abordate în acest spirit: moştenirea tracică şi stăpânirea romană, influenţa Bizanţului şi a creştinismului răsăritean, rezistenţa împotriva invaziei otomane, lupta pentru formarea statelor naţionale.
Demersul nu doar istoric, ci şi didactic al acestei lucrări, este susţinut de rezumatele şi temele de lucru, existente după fiecare capitol, precum şi de ilustraţia bogată, ce însoţeşte textul, alături de numeroasele izvoare istorice.
Nu putem să nu remarcăm fericita inspiraţie a autorului de a exemplifica sau ilustra momente istorice importante, făcând trimiteri la creaţiile culturale româneşti, fie că sunt din domeniul literaturii, artelor plastice sau al cinematografiei.
Putem conchide că avem prin această lucrare o prezentare a momentelor istorice semnificative din spaţiul balcanic la care au participat românii, fie că s-au aflat la nord sau la sud de Dunăre.
Prof.dr. Silviu Şomîcu

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0273 sec