Az irónia nyelve a két világháború közötti magyar lírában

Preț: 10,16 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-30-3268-7
Anul publicării: 2012
Ediția: I
Pagini: 240
Format: 14,7 X 20,5cm

DESCRIERE

SZILVESZTER LÁSZLÓ SZILÁRD

Az irónia nyelve a két világháború közötti magyar lírában


DR. SZILVESZTER LÁSZLÓ SZILÁRD: egyetemi adjunktus, a BBTE oktatója. Könyvében a huszadik század húszas-harmincas éveinek magyar lírájához kapcsolódó stilisztikai-poétikai jellemzők feltárására vállalkozik, különös tekintettel azoknak a törekvéseknek az ábrázolására, amelyek a modern, racionalista gondolkodás érvényességét, a tudományos megismerés mindenhatóságát, a műalkotás társadalmi szerepét vagy az alkotó eredetiségébe vetett hitet kérdőjelezik meg. Vizsgálatának kiindulópontja az első világháborút követő korszak irodalmi alkotásaiban megjelenő irónia és önirónia különböző formáinak tanulmányozása, a szakirodalom által utómodernnek vagy késő modernnek nevezett költészetre jellemző stílusjegyek alapján, valamint a korabeli művészeti irányzatok és az egyes költemények szerkezeti felépítésének tükrében.

„Szilveszter László Szilárd könyve értékes hozzájárulás mind a jelenkori irodalomtudomány, mind az egyetemes esztétika gazdagításához. A feszültségekkel teli értékkategóriák – irónia, tragikum – közti ingajáratok hozzáértő elemzése a kiemelt korszak lírájában, valamint hiteles verselemzései, amelyek révén a két világháború közötti magyar költészet értékeit avatott módon mutatja be, jelen tanulmányát minden bizonnyal valódi esztétikai élménnyé avatja nem csak a szakma, de az irodalomkedvelő olvasó számára is.”
DR. Angi István,
esztéta, egyetemi tanár

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Carti in limba maghiara - Cele mai comentate cărți

Created in 0.0502 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.