Sisteme CAD/CAM algoritmi si programe CAD-T

DESCRIERE

Cartea de faţă este rodul unei experienţe de cercetare ştiinţifică şi didactică universitară, acumulată de autor timp de mai bine de 30 de ani, timp în care acesta a activat direct (în calitate de lucrător şi coordonator) şi s-a documentat în domeniul fascinant al informatizării proceselor tehnologice. Astfel, cartea prezintă rezultatele originale obţinute de autor de-a lungul timpului (o teorie unitară a proiectării computerizate a proceselor tehnologice de prelucrare prin aşchiere, algoritmi, programe de calculator şi managementul informaţiilor) şi curajul de a publica o asemenea carte s-a născut din raportarea acestor rezultate la soluţiile existente în acest domeniu pe plan mondial. Autorul a considerat că este profitabil pentru cititori ca problematica CAD/CAM, tratată în această carte, să fie axată cu prioritate pe aspecte tehnologice (aspectele constructive fiind mult tratate în literatură), zonă în care literatura de specialitate, mai ales cea de limba română, este în mod evident deficitară. Poate că această carte, care tratează un subiect de CAD/CAPP/CAM destinat prelucrărilor prin aşchiere, este prima de acest gen apărută în limba română.
Primul capitol abordează aspecte introductive, de structură şi terminologie, un scurt istoric care include şi realizări româneşti şi ale Catedrei de Tehnologia construcţiilor de maşini din Braşov, în domeniul sistemelor CAD/CAM.
În cel de al doilea capitol sunt tratate o serie de aspecte teoretice esenţiale privind elaborarea sistemelor de proiectare tehnologică asistată de calculator (CAPP), prezentându-se o serie de algoritmi şi programe în Turbo Pascal şi AutoLISP.
Modelarea matematică a datelor obţinute pe cale teoretică sau experimentală constituie subiectul celui de al treilea capitol.
În capitolul al patrulea, bazat pe aspectele teoretice tratate anterior, sunt prezentate o serie de sisteme CAPP, create de autor de-a lungul timpului, utilizându-se platforme hardware diferite (calculatoare compatibile Spectrum, compatibile IBM) şi medii de programare diferite cum ar fi Fortran, Basic, Turbo Pascal, AutoCAD / AutoLISP.
Capitolul al cincilea abordează proiectarea tehnologică asistată de calculator, extinsă la SDV-uri (CAD-T).
Problematica sistemelor CAM constituie subiectul celui de al şaselea capitol, unde se tratează problematica conducerii numerice asistate de calculator, luându-se ca referinţă în domeniu mediul de programare APT (Automatically Programmed Tools).
Capitolul al şaptelea abordează alte câteva aspecte de vârf în ceea ce priveşte utilizarea tehnologiilor informatice în noile strategii inginereşti, tratând astfel esenţa conceptului actual de proiectare pentru fabricaţie şi asamblare, concept izvorât din strategia ingineriei simultane. Totodată capitolul racordează cele tratate în capitolele anterioare la cele mai recente surse bibliografice de înalt prestigiu internaţional.
Ca destinaţie, cartea se adresează specialiştilor interesaţi de informatizarea activităţilor inginereşti, în primul rând cu caracter tehnologic şi, desigur, studenţilor care se pregătesc în specializările Tehnologia construcţiilor de maşini, Productică, Maşini-unelte, Roboţi industriali, Construcţii aerospaţiale, Proiectarea produselor, Inginerie mecanică etc. Cartea se adresează de asemenea şi inginerilor care doresc o specializare în domeniul fascinat al informatizării proceselor tehnologice prin sistemele studiilor aprofundate / master şi de formare continuă.
La determinarea elaborării acestei cărţi au contribuit decisiv două programe, axate pe aportul tehnologiei informatice în cercetarea ştiinţifică şi educaţia / reconversia profesională a studenţilor şi specialiştilor, programe la care autorul este coordonator / coordonator local: un program finanţat de Banca Mondială şi Guvernul României (Centru de evaluări economice şi dezvoltări privind tehnologiile informatizate) şi un program Tempus (Network of Leading Centres on Continuing Education for Industry).
Autorul rămâne profund îndatorat tuturor persoanelor, care, într-un fel sau altul, vor veni cu sugestii în acest sens.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0488 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.