THE RECEPTION OF KNUT HAMSUN IN THE ROMANIAN CULTURAL PRINTED PRESS FROM 1895 UNTIL 2016. A NATIONAL AND INTERNATIONAL PERSPECTIVE - DIANA LĂȚUG

Preț: 60,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2020
Categoria: Diverse

DESCRIERE

Despre carte

Volumul reprezintă o primă cercetare amplă a fenomenului receptării lui Knut Hamsun, în principal în presa culturală românească, dar și în context național și internațional. Subiectul, restrâns în aparență, are ecou în studiile comparatiste din ultimii ani, deoarece prezintă receptarea autorului norvegian în Europa, pentru a o compara mai apoi cu cea din spațiul românesc. Prin urmare, primele capitole sunt dedicate unei monografii succinte, receptării lui Knut Hamsun în Norvegia timpului său, precum și în câteva literaturi centrale (rusă, germană, franceză, engleză) sau periferice (maghiară și iugoslavă), cu scopul de a oferi, în cele din urmă, o perspectivă cuprinzătoare asupra fenomenului în România. Astfel, cea mai extinsă analiză, a prezenței lui Knut Hamsun în presa culturală românească (1896-2016), este una atât calitativă, cât și cantitativă (283 de articole). Mai precis, prin corpusul consistent de unsprezece anexe, care reunește, în premieră, numeroase date referitoare la receptarea românească a scriitorului norvegian, în presa culturală și prin traduceri, cercetarea este cât se poate de complexă și de cuprinzătoare, fără a avea pretenția exhaustivității. Ultimul capitol compară rezultatele receptării românești cu cele din culturile europene centrale și periferice. Momentele cheie au fost grupate atât în funcție de interesul cultural pentru temele și opțiunile biografice ale autorului studiat, cât și în funcție de evenimentele istorice care marchează și redefinesc receptivitatea unui spațiu cultural.

 

This volume overviews Knut Hamsun’s reception first in Norway, then at a European level in core cultures (Russian, French, German and British) and in peripheral cultures (Hungarian and the culture in former Yugoslavia), and, afterwards, in the Romanian cultural printed press, via 283 articles. Thus, it is the first comprehensive attempt at offering a quantitative and qualitative analysis of Hamsun’s reception in the Romanian cultural printed press spanning 1895-2016, based on a national and an international perspective. It is strictly organized and carefully documented through a plethora of data in various languages. The research has the advantage of direct access to primary sources (articles regarding Hamsun’s reception from various library archives), in both Norwegian, which the author masters, and Romanian. The book is thus a major contribution to European Hamsun scholarship. Certain parts of it, presented at international conferences, have already received much attention among Hamsun-scholars in Norway.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0484 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.