Enigmele ştiinţei

Preț: 17,34 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-30-2383-8
Anul publicării: 2009
Ediția: I
Pagini: 208
Format: 14,7 X 20,5

DESCRIERE

Secolul trecut (al XX-lea) a fost unul foarte bogat în mari descoperiri ştiinţifice. Descoperirea fisiunii nucleare, datorată lui Otto Hahn (în anul 1939), a demonstrat posibilitatea eliberării energiei uriaşe conţinute de nucleul atomic, fiind imediat urmată de construirea primului reactor nuclear cu fisiune (Chicago, S.U.A., 1942), fabricarea primelor bombe atomice şi, după încheierea celui de Al Doilea Război Mondial, de construirea primelor centrale electrice nucleare.
Succesele electronicii au dus la realizarea şi extinderea reţelelor de telecomunicaţii la scară planetară (radio şi TV prin satelit, telefonie mobilă, internet etc.), fabricarea de calculatoare electronice din ce în ce mai performante, cu care au fost echipate navele cosmice şi sondele spaţiale trimise să exploreze planetele şi sateliţii lor din sistemul nostru solar – şi chiar dincolo de el.
Punerea la punct a unor noi vaccinuri eficiente, descoperirea antibioticelor, utilizarea transplanturilor de organe, descifrarea codului genetic şi ingineria genetică – au făcut posibilă vindecarea unor boli care altădată erau considerate fără leac.
Ne punem întrebarea firească: a mai rămas ceva de descoperit şi de cercetat şi în secolul
al XXI-lea? Ştiinţa ridică, în faţa cercetătorilor, la fel de multe întrebări ca acelea la care au găsit deja răspunsuri, privind fenomene inexplicabile, concepte insuficient înţelese, teorii neverificate etc. – toate intrând în categoria „enigme ale ştiinţei”, care îşi aşteaptă rezolvarea. Şi, cine ştie, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veţi contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor. În istoria ştiinţei, există cazuri celebre de mari oameni de ştiinţă – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescenţă, a unor modeste cărţi de popularizare a ştiinţei.
Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme ştiinţifice duce la descoperirea alteia noi – şi aşa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârşitul cărţii sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte: „Nu ştiu cum arăt eu în faţa lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe ţărmul mării şi se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roşie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în faţa mea”. Deşi între timp au fost făcute multe descoperiri ştiinţifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă aşteaptă! Tocmai de aceea, ştiinţa continuă să fie vie şi atât de fascinantă.
Pentru mai multe informaţii privind temele puse în discuţie, cititorii sunt invitaţi să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârşitul acestei cărţi.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0537 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.